jb_03857Az idén az ottawai 28-as Kölcsey Ferenc cserkészcsapat cserkészei is részt vettek a Külföldi Magyar Cserkészszövetség által 5-évenként megrendezett Jubileumi nagytáborban – azaz Jubi Táborban. A 10-napos tábor a Fillmore, NY, USA Sík Sándor Cserkészparkban került megrendezésre 2015 augusztus 6. és 16. között. Több mint 700 magyar cserkész vett részt a táborban. Az egész világról érkeztek cserkészek a táborba.

Az ottawai gyerekek és vezetők már a tavalyi cserkészév folyamán folyamatosan készültek a táborra. A legtöbben először vettek részt a táborban de néhányan már másodszor vágtak neki. Az ottawai cserkészeket és szülőket Ács Sandra csapatparancsnok készítette fel. Az ottawai vezetők is részt vettek a táborban: Aday Jutka, Prigli Tóni és Ági. A táborban a következő cserkészeink vettek részt: Csongi , Kristóf, Nolen, Zalán (F10 – Kassa), Szilvi, Gabi (L11 – Trencsén), Fanni (őrsvezető, L11 – Trencsén), Ádám, Botond, Dani, Keve (F12 – Késmárk), W. Erik , B. Erik (F13/14 – Besztercebánya), Máté (F15+ – Ungvár), Izabella, Petra, Tündi (L15+ – Érsekújvár).

Az idei tábor keretmeséje Mikszáth Kálmán ’A két koldusdiák’ című regénye. A Jubitábor célja egy táborozás, amelynek során a résztvevők más városokban és más földrészeken élő magyar cserkészekkel ismerkedhetnek, átérezve II. Rákóczi Ferenc korszakának főbb jellemzőit: a falusi életet, a török hódoltság elmúltával érzett szabadságvágyat, a szolgálatot és a nemzeti tudat építését.

jb_02509A gyerekek játékosan ismerkedhettek meg a magyar hagyományokkal és történelemmel. A történelmi ismereteken kívül a tábor célja a cserkészek önállóságra nevelése és cserkésztudásuk gyakorolása is. A gyerekek tábort építettek – a kisebbek sátrat míg a nagyok fán épített házikót építettek és ebben is laktak.

Az idei tábor kerettörténetében a II. Rákóczi Ferenc szabadságharcának eseményeit élhették át a gyerekek. Az egyes altáborok korcsoport szerint voltak felosztva, a legfiatalabbak a 10-évesek voltak. Minden altábor egy-egy korabeli várost jelképezett: a fiú táborok Kassa, Nyitra, Késmárk, Besztercebánya, Ungvár városok míg a lány táborok Eperjes, Trencsén, Munkács, Feketehalom és Érsekújvár voltak. A tábori nagyréten pedig a Sárospataki vásártér elevenedett meg.

A táborban minden nap rengeteg foglalkozás volt. Voltak portyázni, őrséget álltak, vetélkedtek, harcoltak a labancokkal, tábort és tábori kellékeket építettek. A 10 éves fiúk táborában – azaz Kassán – egy működő óriáskereket is építettek a vezetők. A nagytéren megelevenedett egy kuruc-kori vásár hangulata – volt ács, lakatos műhely, szövöde, gyertya öntő, nyomdász, köszörűs, fogadó, és még jósnő is.

jb_03120Megtanultak sok új népdalt és néptáncot is. A tábor végén megtartott lakodalomban minden altábor bemutatta tánctudását. A néptáncot a tábor alatt a Magyarországról érkezett Nógrád Táncegyüttes 12 tagja tanította a gyerekeknek élő népzenei kísérettel.

A gyerekek rengeteg élménnyel érkeztek haza a táborból. Új barátokat szereztek és jobban összekovácsolódtak a csapatok.

A tábor folyamán a tábori hírmondók naponta beszámoltak az eseményekről, így a szülők is figyelemmel kísérhették az eseményeket. A Rákóczi Rádió és a Jubi TV naponta jelentkezett új műsorral. Rengetek fénykép is készült a táborban, ezek közül néhányat összegyűjtöttünk a honlapunkon is a Jubi tábor 2015 albumban (ezeken a képeken az ottawai cserkészek szerepelnek). A többi fénykép megtekinthető a www.jubitabor.org honlapon illetve a tábor Facebook oldalán. Ezen kívül tábori újság is megjelent Kuruc Krónika címmel.

Végül néhány videó a tábor záró eseményeiről. A többi videó megtekinthető a Jubi TV oldalán.

A végső Kuruc – Labanc csata madártávlatból:

Összefoglaló és záró film:

Kapcsolódó cikkek: