Más formában lesz a KMOSz tagja az ottawai magyarság

Picture
Tegnap, március 30-án volt az Ottawai Magyar Ház éves közgyűlése. Ezen az Ottawai Magyar Ház KMOSz-tagságának megerősítéséről is szavaztak az egybegyűltek, amelyet – egy, a tagság által tavaly elfogadott határozat szerint – 2/3-ados többséggel kell minden évben megerősíteni.Körülbelül 80-90 ember jelenhetett meg a közel 180 tagból a közgyűlésen (ennyien fizették be eddig a tagsági díjukat idén). A gyűlés du. 3 órakor kezdődött és a többi rutinszerű ügy, mint pl. az igazgatótanácsi tagok beszámolója, az alapszabály pontosítása, vagy pénzügyi beszámoló letárgyalása után, csak du. 5.45-kor került napirendre a KMOSz-tagságról szóló szavazás. Sajnos ekkora már sokan elszállingóztak, hiszen már majdnem 3 órája tartott a gyűlés.

Be kell vallani, hogy van egy kb. 20-25 fős ellentábora a KMOSz-nak az Ottawai Magyar Házban, akik nem hisznek abban, hogy érdemes más kanadai magyar szervezetekkel együttműködni, s akik a hírek szerint egy nem nyilvános gyűlésen egyeztették stratégiájukat az éves közgyűlés előtt pár nappal. Éppen ezért Feszty Dániel, a KMOSz elnöke, még az ülés elején kérte, hogy a szavazás előtt 5-7 percben ismertethesse a KMOSz valós eredményeit, amely után az ellentábor is meghallgattatott volna. De a tagság az idő előrehaladta miatt úgy döntött, hogy ne legyenek “kortesbeszédek”, s hogy rögtön kezdjük meg a szavazást. Ezt Feszty Dániel elfogadta azzal a feltétellel, ha egyik fél sem kap szót a szavazás előtt. Ennek ellenére Gábor Áron elnök – aki már tavaly decemberi megválasztásakor egyértelművé tette, hogy nem támogatja az Ottawai Magyar Ház KMOSz tagságát – megadta a szót az ellentábor egyik szószólójának, Vass Magdának, a helyi magyar TV szerkesztőjének, akinek beszédje végére a hangulat viharossá vált, s aminek végén megindult a tömeg szavazni. Így történhetett meg, hogy a szavazás előtt csak azok véleménye hangozhatott el, akik ellenzik más kanadai szervezetekkel az együttműködést, azoké pedig, akik ez mellett vannak, nem.

Ezek után történt meg a titkos szavazás, amely eredménye a következő lett: 44 igen, 23 nem és 7 érvénytelen szavazat. Ez összesen 74 szavazat, aminek csak 59 százaléka az igen szavazatok száma. Azaz, ez kevesebb, mint a 2/3-ados többség és ezáltal az Ottawai Magyar Ház többé nem tagja a KMOSz-nak.

Feszty Dániel elnök szerint viszont: “Nem kell elkeseredni: meg fogjuk találni a módját annak, hogy az ottawai magyarság többsége, – akik hisznek abban, hogy érdemes összefogni és együttműködni más kanadai magyar szervezetekkel és akik száma szerintünk messze túlmutat azokon, akik itt maradtak a szavazás végére, – megfelelő képviseletet nyerjenek a KMOSz-on belül. Több lehetőség is van erre, és amint letisztulnak a lehetséges megoldási módok, értesíteni fogjuk a közvéleményt.”


Teljes cikk:: http://www.kmosz.org/1/post/2014/03/ms-formban-lesz-a-kmosz-tagja-az-ottawai-magyarsg.html